5 от най-страшните неща, които се случват на тялото ти, когато имаш лоша стойка!

  1. Homepage
  2. Здравословен живот
  3. 5 от най-страшните неща, които се случват на тялото ти, когато имаш лоша стойка!
5 от най-страшните неща, които се случват на тялото ти, когато имаш лоша стойка!

5 от най-страшните неща, които се случват на тялото ти, когато имаш лоша стойка!

Сещате ли се, колко често сте чували следните думи като малки от вашите родители, баби и дядовци, учители - “изправи се, стига си ходил така прегърбен” или “стой изправен, изпъчи се”. Аз помня колко пъти това ми се е струвало супер досадно и съм въртял очи поне няколко пъти, но факта е, че в тези думи има резон. Истината е, че добрата стойка чисто психологически ви прави в очите на обществото да изглеждате по-силни и по-уверени. Главната полза обаче от нея е насочена към нашето здраве и към това да избегнем редица неприятни и нежелани здравословни проблеми. Ето списък на 5-те най-застрашаващи здравето ви проблеми, които могат да се случат, ако не работите върху стойката си.Проблеми с храносмилателната система


Когато стойката ти е приведена се получава компресия на вътрешните органи, което води до затруднение на техните функции. Това може да намали скоростта на преминаване и обработка на храната, което само по себе си да доведе до запек и като цялостно затруднение на метаболизма. 

Болки в областта на гърба и кръста


Най-честата симптоматика на лоша стойка са хроничната умора и болка в областта на гърба. Това е следствие на неправилното разпределение на товара върху гръбнака ти. Дългото седене в неправилна позиция води до небалансирано налягане в дисковете на гръбнака, което с времето може да доведе до нежелани гръбначни изкривявания, протрузии и дискови хернии.

 

Неврологични проблеми


Влошената стойка и липсата на нейната корекция с годините ще ти доведе до едно от изброените по-горе състояния. Всяко едно от тях може да бъде предпоставка за дразнение или прищипване на нервно окончание. За съжаление нервната ти система е така свързана, че прищипване на нерв в зоната на гръбнака, може да рефлектира във всяка една част от тялото ти според зоната на прещипване. Появил се такъв проблем може да означава ограничение в движението ти, болка, атрофия на мускулатура и т.н. 

Нежелана умора


Когато си взел правилна позиция това кара тялото ти да изразходва най-малко енергия, за да поддържа изправена позиция. Лошата стойка поставя тялото ти в постоянен стрес в зони, които не са предназначени да устояват дълго време на такъв тип натоварване. Точно това е и причината след дълъг работен ден в офиса и лоша позиция да усещаш умора в гърба и като цяло тялото. Без да се усещаш тялото ти е вкарано в режим на извънредна работа.

 

Затруднения в дишането


Дишането е най-важният процес за нас хората. Правилното дишане само по себе си има изключителни оптимални здравни ползи върху мозъка и сърцето. За да можеш да изпиташ тези ползи е необходимо да използваш диафрагмата си изцяло, така че вдишванията и издишванията ти да са пълноценни. За съжаление неправилната позиция на тялото и приведената стойка, може да държи диафрагмата частично съкратена и това да попречи на оптималното снабдяване с кислород.

 

Източници:
Health UsNews
Bustle
BiCard

 

 
Author Avatar

За автора

Остави коментар